winter evening, refrigerator stuffed with food to eliminate all small pieces of residual previous dinners
... What about it?
The simplest solution would be to eat as they are, but maybe, just, would not be able to feed a family.
In these cases, better keep some in freezer sfoglia (anche industriale, visto che ne vendono anche di buona fattura) e improvvisare una torta salata dell’ultima ora, riacciuffando dal fondo del cassetto salumi e formaggi quei tocchetti dimenticati da mesi… Una piccola rifilatura dei bordi un po’ ingialliti o rinsecchiti… qualche ciuffo degli spinaci cotti due giorni prima o quel tocchetto di salsiccia che domenica proprio non voleva più nessuno ed ecco servita la cena per 4-6 persone.
Gli escamotage sono innumerevoli e la tradizione ci può venire in aiuto.
Anche una pastasciutta con quel bicchiere di salsa di pomodoro o il concassè avanzato, con l’aggiunta di uno spicchio d’aglio, qualche oliva (tre-quattro: che ci fai?), una manciata di pinoli, un paio di acciughe ed ecco un altro piatto dell’ultimo momento.
Capita pure che si ordina al cinese una cena giapponese (lo so, non si fa, ma ogni tanto…) e si specifica: “mi raccomando, tutto ma NON il sashimi) e ti viene recapitato un bel pacco stracolmo di salmone e tonno crudi, che guardi con sospetto, accompagnati da zenzero e salsa watabi. Ma proprio il crudo non era in sintonia con la cena agognata e i tocchetti di pesce sono già tagliati, nemmeno li puoi cuocere. E allora?
E allora, l’indomani sera ci salta fuori un piatto di pasta dal sapore mediterraneo senza alcuna pretesa, ma dal sapore eccellente.
Ma può also be advanced by a piece of boiled meat and that, inevitably, it can become a great second in the green colored version of a meatball handful of spinach. In honor of
kitchen leftovers, we offer three classic recipes : first, a second and a side dish, for use when you want (even for unexpected guests), not to throw anything away, using what little c 'is in the fridge and you do not know what to do.
Vermicelli pasta with tuna
Serves 4
About 200 g of tuna sashimi is not required by advanced
300 g vermicelli
A can of tomatoes
One tablespoon of salted capers that do not know what to do
Ginger delivered with the sashimi
A pinch of wasabi paste (always given together with sashimi)
A handful of chopped nuts when
A little 'white wine advanced (also Martini dry if there is more at home)
Salt Extra virgin olive oil dop nocellara Belice
clove garlic 1 shallot or onion
Preparation
Reduce the tuna in chunks.
Grind the nuts and toast in a frying pan or oven.
also chop the shallot or onion.
In a large pan, fry the garlic in a colorful shirt and delete it once.
Stufare al suo posto la cipolla.
Unire i capperi e le nocciole.
Aggiungere quindi il tonno e lasciarlo rosolare.
Spruzzare con un po’ di vino e far evaporare.
Aggiungere il pomodoro, salare, sciogliere un pizzico di wasabi e lo zenzero.
Lasciar cucinare per circa 15 minuti e aggiungere un po’ di acqua della cottura della pasta se necessario.
Saltare la pasta, scolata al dente e servire.
Spiedini di polpetta agli spinaci
Ingredienti per 4 persone
Il bollito avanzato qualche giorno prima (circa 300 g eliminato il grasso e l’osso)
300 g di spinach, cooked and drained 30 g pecorino
pepper
30 g of parmesan cheese 1 egg
The crumbs 4 slices of bread
Salt and pepper to taste
An onion skewers of wood or iron
Breadcrumbs for the final dusting
Extra virgin olive oil
Preparation Finely chop the meat and spinach.
Grate cheese.
Crumble the bread.
In a large container, make a few shots of the blender to make paste and then add the egg.
Season with salt and pepper.
Meanwhile, cut the onion in 4 and Browse. Obtain
meatballs and stretch his hands, then wipe in breadcrumbs.
Skewer the meat ball with the skewer and alternate them with a layer of onion.
Place the skewers in a large pan, spray with oil decided not taste, sprinkle with bay leaves and bake at 200 ° until golden brown.
Ingredienti per 4 persone
Il bollito avanzato qualche giorno prima (circa 300 g eliminato il grasso e l’osso)
300 g di spinach, cooked and drained 30 g pecorino
pepper
30 g of parmesan cheese 1 egg
The crumbs 4 slices of bread
Salt and pepper to taste
An onion skewers of wood or iron
Breadcrumbs for the final dusting
Extra virgin olive oil
Preparation Finely chop the meat and spinach.
Grate cheese.
Crumble the bread.
In a large container, make a few shots of the blender to make paste and then add the egg.
Season with salt and pepper.
Meanwhile, cut the onion in 4 and Browse. Obtain
meatballs and stretch his hands, then wipe in breadcrumbs.
Skewer the meat ball with the skewer and alternate them with a layer of onion.
Place the skewers in a large pan, spray with oil decided not taste, sprinkle with bay leaves and bake at 200 ° until golden brown.
Serves 4 250 grams of baked potato
A handful of toasted bread crumbs with anchovy, garlic and a pinch of chili (always advanced from another room)
Apulian extra virgin olive oil Salt
Preparation
Cut in two pieces or potatoes oven without removing the skin.
Put in pan and sprinkle with extra virgin olive oil (we recommend a Puglia).
Salt them and sprinkle with seasoned bread crumbs.
Bake at 200 degrees for fifteen minutes and then pass under the grill until golden brown.
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